Obchody 84 rocznicy wybuchu II Wojny Światowej - z udziałem delegacji Nowej Lewicy.

NIGDY  WIĘCEJ  WOJNY! -  W  84  rocznicę   wybuchu  II  Wojny Światowej przedstawiciele   Nowej Lewicy  na  czele  z Danielem  Oliszewskim   oraz  Waldemarem  Kaczmarskim  złożyli  kwiaty  na płycie  Grobu  Nieznanego  Żołnierza  przy  Kościele Garnizonowym w  Radomiu.

Radomskie  uroczystości  rozpoczęły  się  o  godzinie  11.30 pod  pomnikiem żołnierzy  72. Pułku  Piechoty i. płk. Dionizego  Czachowskiego przy  ulicy  Malczewskiego. Następnie  po  mszy  w  kościele  garnizonowym obchody  przeniosły  się   na  plac  przy  kościele, gdzie zebrani  uczcili  poległych  rozpoczynając  od  wciągnięcia  flagi  państwowej  na  maszt i  wysłuchania hymnu Państwowego. Następnie  odbył  się  Apel Pamięci, a  potem złożenie  kwiatów  przez  przedstawicieli  różnych   organizacji .  Nie  mogło  zabraknąć  na  tych  obchodach  naszych  przedstawicieli.

1 wrzesnia 4

II  Wojna Światowa  to   najbardziej  tragiczny  rozdział  historii  ludzkości.  01  września  1939  roku wojska  niemiecki  -  bez  wypowiedzenia  napadły  na Polskę . O  świcie  zrzuciły   bomby  na  Wieluń, niedługo  po  tym  pancernik  agresora ostrzelał  Westerplatte. Tak  rozpoczął  się  największy  i  najkrwawszy   zbrojny  konflikt  w  historii  ludzkości- II  wojna  światowa.

Te  straszliwe  czasy  nie  mają  prawa  wrócić . I  my  wszyscy  jesteśmy  za  to  odpowiedzialni.

Niech  hasło „Nigdy  więcej  wojny”  nie  będzie  pustym sloganem.

Przywilej  życia w  pokoju  to  nieoceniona  wartość.

Dzisiaj oddaliśmy  hołd tym , którzy  polegli w  trakcie  wojny oraz  oddali  życie  za Polskę.

Cześć i   chwała Bohaterom.

Pamiętajmy!

Galeria zdjęć z przebiegu uroczystości:

[Opr.Jolanta Luty,AL,EB]

Radom, dnia 01 września 2023r.