Patryk Fajdek był gościem Wakacyjnej Rozgrzewki w Radiu Radom.

Zachęcamy do zapoznania się z fragmentami wypowiedzi Patryka Fajdka, wiceprzewodniczącego Nowej Lewicy w Radomiu w rozmowie z red.received 578165257598682Łukaszem Nogajem z Radia Radom:

Przed nami maraton wyborczy. Najpierw wybory parlamentarne, później samorządowe i my jesteśmy do nich dobrze przygotowani. W jednych i drugich chodzi o to, żeby zmieniać Polskę, zmieniać Radom. Chodzi również o to, żeby nie dopuścić do tego, żeby PiS wygrało trzecią kadencję, być może wspólnie w koalicji z Konfederacją. Konfederacją, która jest za wyprowadzeniem Polski z Unii Europejskiej. Tylko proszę zwrócić uwagę, ile na przestrzeni lat dzięki środkom europejskim się zmieniło. Dzisiaj moje pokolenie nie pamięta, jak trzeba było przekraczać granice z paszportem, jak brakowało dróg, w jakim stanie były szkoły, jak brakowało na remonty budynków instytucji publicznych.

- Przebudowa fontann przy ul.Żeromskiego, która ma odbyć się w 2025 r. wygląda jak obietnica wyborcza, bo mimo, że dobra i trzymam za nią kciuki, to jednak przed nami najpierw budżet na 2024 r. i wybory samorządowe wiosną przyszłego roku.

- Państwo musi pomóc samorządom. Należy wybudować 100 tys. nowych miejsc w żłobkach w ciągu jednej kadencji parlamentu. Polskie rodziny muszą czuć, że jeśli zdecydują się na dziecko to państwo im pomoże. Po pierwsze, że będą miejsca w żłobkach i że kobieta będzie mogła dokonać samodzielnego wyboru, czy chce wychowywać swoje dziecko w domu, czy pogodzić macierzyństwo z pracą zawodową. Po drugie, że będą działały programy społeczne takie jak program tanich mieszkań na wynajem. 40% mieszkań jest dzisiaj przeludnionych, setki tysięcy 30-latków mieszka z rodzicami, bo nie stać ich na własne mieszkanie. Polskie rodziny będą decydować się na dziecko, kiedy będą czuć, że państwo im pomoże.

Więcej do obejrzenia i wysłuchania→TUTAJ!

[Opr.PF,AL]
Radom, dnia 21 lipca 2023r.