Poseł Krzysztof Gawkowski wśród bydgoszczan

Gdańska, Focha, Mostowa, Stary Rynek, Jagiellońska – przechodnie na tych bydgoskich ulicach mogli dziś spotkać się z posłem Lewicy Krzysztofem Gawkowskim. To już kolejny taki dyżur poselski w tzw. terenie.

W Parku Kazimierza Wielkiego można było nie tylko porozmawiać z posłem, ale także z przedstawicielami Młodej Lewicy i Wiosny Kobiet. Przy specjalnie oznakowanym stoliku zbierano podpisy poparcia dla ustawy „Legalna aborcja”, która jako obywatelski projekt (trzeba uzyskać akceptację 100 tysięcy osób) wniesiona będzie pod obrady Sejmu. Zainteresowani mogli zapoznać się z projektem m.in. organizacji lewicowych, który zawiera takie postulaty, jak:

• bezpieczna, darmowa aborcja do 12. tygodnia bez względu na powód
  • prawo do aborcji powyżej 12. tygodnia w określonych przypadkach
  • koniec z nadużywaniem klauzuli sumienia
  • koniec z karaniem lekarzy i osób pomagających w aborcji.

gawkowski sztab 11.8  gawkowski opera 11.8

Poseł K. Gawkowski wziął udział w manifestacji obywatelskiej w centrum miasta w obronie wolnych mediów, gdzie spotkali się wspólnie działacze Nowej Lewicy i Partii Razem – Michał Wysocki i Artur Grupa.

gawkowski pomnik 11.8  gawkowski sawoy11.8

Pod siedzibą Urzędu Wojewódzkiego przy Jagiellońskiej poseł Gawkowski zorganizował konferencję prasową poświęconą tym razem propozycjom programowym Lewicy dla pracowników sfery budżetowej. W szerszym rozumieniu, to nie tylko urzędnicy lokalnych administracji, ale także strażacy, policjanci, funkcjonariusze publiczni. To grono ok. 700 tysięcy osób, którzy wskutek zamrożenia podwyżek zarabiają 2400 zł płacy zasadniczej, podczas gdy obecnie płaca minimalna w Polsce wynosi 2800 zł. Wg posła należałoby zrównać te wysokości, dlatego postulował 12-procentową podwyżkę dla tej grupy pracowników. Znajdzie to odzwierciedlenie w projekcie ustawy, jaki Lewica złoży do Laski Marszałkowskiej. Rozwiązanie systemowe tego problemu może nas uchronić przed zamiarem protestów i strajków na jesieni.

wyzsza placa urzednika   12 proc podwyzki uw

Poseł zwrócił się do wojewody kujawsko-pomorskiego o wsparcie takich działań ponad politycznymi podziałami. Jednak rządzący priorytetem uczynili wdrożenie planów z „Polskiego Ładu”, nie przewidując w nim podwyżek dla budżetówki. Tym niemniej pismo do wojewody Mikołaja Bogdanowicza zostało przekazane.

Opr. nim, 12 sierpnia 2021 r.