Wolne media! Jutro procedowanie w Sejmie, dziś protesty w stu miastach

Na 11 sierpnia zapowiedziano procedowanie projektu ustawy o zmianach w polityce medialnej. Dzień przedtem w całym kraju odbyły się demonstracje przeciwko de facto kneblowaniu niezależnych mediów. W proteście przed siedzibą Sejmu RP w Warszawie uczestniczyli m.in. parlamentarzyści Lewicy, w tym kujawsko-pomorscy posłowie Krzysztof Gawkowski, Robert Kwiatkowski i Jan Szopiński.

Wśród miast organizujących protesty w Kujawsko-Pomorskiem były m.in. Bydgoszcz, Gniewkowo, Grudziądz, Inowrocław, Rypin, Toruń.

poslowie warszawa tvn2   poslowie warszawa tvn3

Inicjatorami demonstracji było kilkanaście stowarzyszeń, walczących na co dzień o prawa i wolności obywatelskie w naszym kraju. Wśród nich nie zabrakło lewicowych formacji, jak np. Lewica Młodzi Razem, Federacja Młodych Socjaldemokratów, Czerwona Młodzież - Organizacja Młodzieżowa PPS, Wiosna Biedronia, Polska Partia Socjalistyczna, Młoda Lewica.

W Warszawie obok protestujących obywateli stanęli także posłowie Lewicy z przewodniczącym Klubu Parlamentarnego Włodzimierzem Czarzastym, wspierając idee ruchu sprzeciwu: "Stajemy razem, by wyrazić naszą niezgodę i nasz sprzeciw wobec wszelkich działań mających ograniczyć wolność słowa i wolność mediów w Polsce".

Po proteście poseł Jan Szopiński powiedział: Jutro, o godz.11.30 Sejm Rzeczypospolitej Polskiej wznowi pracę nad ustawą #lex antyTVN. Ustawa ta zagraża wolnym mediom, które stanowią ważny element demokracji, ale też niszczy nasze stosunki z Stanami Zjednoczonymi.

Opr. nim, 10 sierpnia 2021 r.